T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YOZGAT / MERKEZ - Osman Paşa İlkokulu

TARİHÇE

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Osmanpaşa Kasabasında 1934 yıllarında 3 yıl süre eğitim yapan ilkokul mevcut iken daha sonraki yıllarda değişik binalarda ilkokul ve ortaokul düzeyinde kasaba da eğitim öğretim devam etmiştir. Şimdiki eğitim bİnası Kasabanın ismini taşımakta olup, inşaatına 1981 yılında başlanark 1982 yılında hizmete başlamış tip proje bir okul olup, 6000m2 üzerine kurulu, futbol sahası, voleybol ve basketbol sahası ile eğitim binasının arkasında yemekhane, atölye, konferans Salonu mevcuttur. Osmanpaşa İlköğretim Okulu 1996 yılından itibaren taşımalı sisteme geçmiş olup, şu an 10 köyden taşımalı öğrenci gelmektedir. Fiziki şartları, eğitim olanakları, bilgi ve kültür yarışmaları, spor müsabakaları, demokrasi eğitimi projeleri, sbs başarıları bakımından örnek bir okul ideali ile bünyesi ve çevresinde istendik davranışlar geliştiren, kazandıran bir kültür olacaktır.

En eski yerleşim yerlerinden olan Osmanpaşa Kasabası, Yozgat il merkezinin güneyinde Atatürk Yolu olarak bilinen Yozgat Kayseri karayolunun 30´ncu kilometresinin 1 km doğusunda yer almaktadır. Asırlar önce var olan ve varlığını gelişerek sürdürmesi için uğraş verilen güzel beldemizin tarihinin XII nci yüzyılın daha gerisine gittiği sanılmaktadır. Geçmişte Bizans şehri olan, Tekitekmen Bad ve Ziyaret Pazarı gibi isimlerle de anılan beldemiz bugünkü ismini Emirci Sultan Hazretlerinin amcasının oğlu, zaviyenin mütevellisi Şeyh Osmanpaşa´dan almıştır. 1203 yılında Moğol istilası ile Azarbeycan ve Horasan´dan Anadolu´ya göç eden İslam Düşünürleri Türklüğün ve Müslümanlığın gelişip yayılmasında görev almışlardır. Ahmet Yesevi Hazretlerinin müritlerinden olan Emirci Sultan esas adıyla Şeref´ud-Din İsmail" Hazretleri 1203 yılında Osmanpaşa´ya gelerek Osmanpaşa ve çevresinin Müslüman olmasını sağlamıştır. Tekke ve Zaviyesini kurarak beldemizi o tarihte çevrenin lideri konumuna getiren Emirci Sultan Hazretleri 1240 yılında vefat etmiştir.

Kerameti karşısında Selçuklu emirinin:                                                          

"Aleme baş olmak bir ulu sevda imiş

Bir veliye bend olmak her şeyden evla imiş"

dediği Emirci Sultan Hazretlerinin mezarı "sandukası" beldemizde adıyla anılan türbede bulunmaktadır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Nahiye merkezi, 1972 yılından itibaren de kasaba olarak bu günlere ulaşan ekonomisi tarıma dayalı, 3500 nüfuslu beldemizin gelişip güzelleşmesi için uğraş verilmektedir.

Birlik ve beraberlik içinde elele, beldemizi geçmiş tarihine layık, ekonomisi iyilileşmiş, güzelleşerek büyümüş,büyük belde haline ulaştırmak dileğiyle...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.01.2013 - Güncelleme: 22.10.2017 13:16 - Görüntülenme: 1203
  Beğen | 0  kişi beğendi